0486 50 52 01 info@bvsgietvloeren.be

Alles over gietvloeren

Een gietvloer, dat is een moderne, onderhoudsvriendelijke vloer, die (letterlijk) naadloos bij jouw interieur past. Ben je niet zeker welke gietvloer ideaal geschikt is voor jouw project? Vraag je je af hoelang het duurt om een gietvloer te plaatsen? Of ben je benieuwd naar de kostprijs?

BVS Gietvloeren beschikt over jarenlange ervaring met gietvloeren. We bieden je antwoord op al je vragen en advies op maat. Ontdek hieronder alles over gietvloeren of contacteer ons, we helpen je graag verder.

gietvloer

Wat zijn gietvloeren?

Zoals de naam al aangeeft, is een gietvloer een vloerbedekking die je op een ondergrond giet. Een gietvloer vlakt zichzelf volledig uit. We strijken hem glad met de hand of met een machine, zodat hij perfect egaal en genivelleerd wordt. Gietvloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk, geven een strakke look en een rustgevende sfeer aan je interieur, en zijn beschikbaar in verschillende afwerkingen.

De voordelen van een gietvloer

Het aanbrengen van gietvloeren is een relatief jonge techniek. Dat hij alsmaar populairder wordt, heeft hij vooral te danken aan deze voordelen:

  • Gietvloeren zijn uitstekend bestand tegen slijtage en vlekken.
  • Gietvloeren hebben geen naden en voegen en zijn vloeistofdicht. Dat zorgt voor eenvoudiger onderhoud en is bovendien voordelig voor mensen met stofallergieën.
  • Gietvloeren passen ook perfect in badkamers. Door ze door te trekken op een volledige verdieping, creëer je meer ruimte, meer eenheid en meer rust.
  • Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, er is dus steeds een gietvloer die perfect past bij jouw wensen en budget.
  • De strakke, moderne look van gietvloeren combineert ook perfect met een eerder klassiek of authentiek interieur.
  • Gietvloeren zijn kleurvast, brandwerend en geluiddempend.

Soorten gietvloeren

Er bestaan verschillende soorten gietvloeren:

  • gietvloeren gebonden met kunstharsen, bijvoorbeeld een epoxyvloer, polyurethaanvloer of acrylaatvloer
  • cementgebonden gietvloeren
  • troffelvloeren met fijn zand

BVS Gietvloeren is gespecialiseerd in de kunsthars gebonden gietvloeren, met voorsprong het meest populaire type van de drie. Hieronder vertellen we kort meer over de verschillende soorten. Klik zeker door voor extra informatie en inspirerende voorbeelden.

Acryl gietvloer

Een acrylaatvloer is een vloer op basis van polymethylmethacrylaat- of PMMA-harsen. Na het gieten wordt hij ingestrooid met gekleurd kwartszand. Acryl gietvloeren zijn slechts 3 à 4 millimeter hoog, harden in enkele uren tijd uit en voldoen aan de strengste hygiënische normen. In combinatie met de andere voordelen van gietvloeren, zoals het onderhoudsvriendelijke karakter, maakt dat acrylvloeren een populaire keuze in onder meer de gezondheidssector, de voedingsindustrie en de horeca.

Polyurethaan gietvloer

Polyurethaan of PU is een brede familie kunststoffen, die toepassingen kent als onder meer alternatief voor leder, isolatiemateriaal en vloerbedekking. Polyurethaan gietvloeren werden ontwikkeld voor privéwoningen. Vergeleken met epoxy gietvloeren hebben ze minder kans op scheuren en krasvorming. Dankzij hun licht elastische eigenschappen combineren ze perfect met vloerverwarming. De geringe dikte tot 0,5 centimeter maakt ze bovendien uitstekend geschikt bij renovatieprojecten.

Epoxy gietvloer

Epoxy is een thermohardende kunststof, die de basis vormt voor onder meer lijmen, verven en vloeren. Epoxy gietvloeren zijn dankzij hun hoge belastbaarheid, vloeistofdichtheid en slijtvastheid met name populair in industriële omgeving. Voor de aanleg van een epoxy gietvloer is een stabiele ondergrond nodig.

Cementgebonden vloeren

Cementgebonden vloeren bestaan uit cement, bindmiddelen en verschillende chemische additieven. Strikt genomen zijn het geen gietvloeren, aangezien ze nog met de hand gladgestreken worden. Bovendien hebben ze een afwerkingslaag nodig, meestal in epoxy of was.

Troffelvloeren

Troffelvloeren zijn gemaakt van fijn zand, dat gebonden blijft door een kunstmatige hars zoals epoxy of polyurethaan. De afwerking gebeurt in verschillende lagen. Dankzij de open structuur combineren troffelvloeren goed met vloerverwarmingssystemen.

Gietvloer installeren, ons stappenplan

Een gietvloer laten plaatsen is een precies werkje, dat je best overlaat aan een professional. Bij het leggen van een gietvloer volgen we dit stappenplan.

Opmeten

Niet alleen de grondoppervlakte van de ruimte(s), maar ook de luchtvochtigheid en het vochtgehalte in de vloer. Zo vermijden we dat je op termijn blazen in je vloer krijgt.

Opschuren

Tegelvloeren en betonvloeren maken we ruwer zodat de nieuwe gietvloer stevig hecht op de bestaande ondergrond. Bij een chape is deze stap niet nodig. Indien nodig stralen we de ondergrond, bijvoorbeeld bij gepolierde beton in industriële omgevingen.

Aanbrengen

We gieten de vloer uit in de aangewezen omstandigheden. Indien gewenst brengen we in industriële omgevingen zebrapaden en lijnen aan.

Gietvloeren in en rond Antwerpen
opbouw gietvloer

Opbouw van een gietvloer

Een gietvloer laten leggen gebeurt in verschillende lagen:

1. Primerlaag

Een doorzichtige hars die wordt uitgerold op de ondergrond.

2. Schraaplaag of egalisatielaag

Een met meel gevulde primer die oneffenheden uitvlakt en poriën en gaten vult.

3. Gietlaag

Het aanbrengen van de eigenlijke gietvloer.

4. Coating

Naargelang het type gietvloer heb je verschillende mogelijkheden:

  • Epoxy: coating is eerder uitzonderlijk.
  • Polyurethaan: 2 toplagen, in kleur of doorzichtig.
  • Acrylaat: ingestrooid met grind, afgewerkt met 2 transparante topcoatings.

    Onderhoudstips voor gietvloeren

    Een gietvloer is slijtvast, vloeistofdicht en naadloos. Dat betekent dat hij erg onderhoudsvriendelijk is. Pas daarom dezelfde gewoontes toe als op andere vloeren: met dagelijks stofzuigen en wekelijks dweilen gaat je gietvloer jarenlang mee.

    Een vloer moet heel wat ondergaan, beschadigingen zijn dan ook nooit uit te sluiten. Contacteer ons gerust om samen de mogelijkheden voor herstelling te bekijken. We raden aan om elke 5 jaar een nieuwe toplaag aan te brengen, zodat eventuele krassen en putjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

    Gietvloer door BVS

    Vaak gestelde vragen over gietvloeren

    Hoeveel kost een gietvloer?

    De precieze prijs voor het plaatsen van een gietvloer is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. We houden bij onze offertes rekening met het volgende:

    • voorbereiding maatwerk, bv oudere vloeren schuren, behandelen en gaten/scheuren dichten
    • type gietvloer, polyurethaan beschermende coating dus duurder dan epoxyvloer
    • oppervlakte, prijs per vierkante meter daalt wel bij grotere projecten
    • bereikbaarheid en vorm van ruimte
    • afwerkingen met plinten of antisliplaag

    De startprijs van andere vloeren, bijvoorbeeld in laminaat of hout, is vaak lager dan die van gietvloeren. Die laatste gaan wel 2 tot zelfs 3 keer langer mee. En voor de drievoudige aanleg van een laminaten vloer betaal je natuurlijk meer dan de eenmalige aanleg van een gietvloer.

    Hoelang duurt het plaatsen van een gietvloer?

    Het plaatsen van een gietvloer duurt meestal enkele dagen. Dat heeft vooral te maken met het aanbrengen van verschillende lagen, die telkens moeten uitharden voor de volgende gegoten kan worden. Verder dien je rekening te houden met de voorbereidende werken. Werken we in een nieuwbouwwoning of dienen we de ondervloer nog te egaliseren?

    BVS Projects plaatst kunsthars gebonden gietvloeren doorgaans op 1 dag tijd. Afhankelijk van het type vloer duurt het enkele uren tot enkele dagen voor je de ruimte in gebruik kunt nemen.

    Kan je een gietvloer verwijderen?

    Een gietvloer verwijderen is mogelijk, maar makkelijk is het niet. We zorgen er namelijk voor dat onze gietvloeren zich stevig hechten aan de ondergrond. Neem daarom even een stap terug en bedenk waarom je je gietvloer wilt verwijderen. Is het om een nieuwe vloer aan te leggen? Die past in de meeste gevallen perfect bovenop de dunne, naadloze en egale gietvloer.