0486 50 52 01 info@bvsgietvloeren.be

7 nadelen van een gietvloer (en hoe wij ze oplossen)

roze gietvloer en de nadelen daarvan

Gietvloeren zijn de laatste jaren enorm populair geworden dankzij hun strakke, naadloze uitstraling en duurzaamheid. Toch is het belangrijk om niet alleen de voordelen te kennen. Overweeg ook zeker de mogelijke nadelen.

Bij BVS Gietvloeren geloven we in transparantie. Daarom informeren we je graag over zowel de voordelen als de uitdagingen van een naadloze vloerafwerking. Ontdek hieronder of een gietvloer de beste oplossing is voor jouw project. Niet zeker? Aarzel niet om ons te contacteren.

Wat zijn de nadelen van een gietvloer?

Hoewel gietvloeren veel voordelen bieden, zijn er ook aandachtspunten die je in overweging moet nemen.

  1. Gevoelig voor krassen
  2. Kans op scheuren
  3. Lange uithardingstijd
  4. De prijs
  5. Gevoelig voor zonlicht
  6. Voelt koud aan
  7. Gebrekkige geluidsisolatie

Klik op jouw bezorgdheid om meer te weten te komen over het mogelijke nadeel én welke oplossing we daartegenover zetten.

nadelen van een gietvloer en hoe wij ze oplossen

1. Gevoelig voor krassen

Gietvloeren zijn over het algemeen erg slijtvast. Volledig immuun voor krassen en deuken is echter geen enkele vloer. Vooral bij intensief gebruik en bij het verplaatsen van zware meubels zoals kasten en tafels pas je best op. In commerciële ruimtes of huishoudens met huisdieren kan dit een uitdaging zijn.

Onze oplossing: bij BVS Gietvloeren adviseren we het gebruik van viltjes onder meubels. Probeer verder het schuiven van zware objecten te vermijden. Daarnaast bieden we speciale topcoatings aan die de krasbestendigheid verhogen.

grijze gietvloer

2. Kans op scheuren

Een van de grootste nadelen van gietvloeren is de kans op scheuren. Dit komt vooral voor wanneer de ondervloer beweegt of niet stabiel genoeg is. Een stevige en goed voorbereide ondervloer is cruciaal om dit probleem te vermijden.

Onze oplossing: we verrichten een grondige inspectie van de ondervloer voor we aan de slag gaan. Met een perfecte egalisatie zorgen we voor een optimale hechting van de gietvloer en voorkomen we scheuren.

3. Lange uithardingstijd

Een gietvloer is geen kant-en-klare vloer die we in één dag leggen. Het proces bestaat uit meerdere lagen die stuk voor stuk moeten uitharden. Dat duurt enkele dagen tot een week. Tijdens het uitharden kan je de ruimte niet gebruiken. Bovendien zijn de juiste temperatuur en luchtvochtigheid belangrijk voor een correcte installatie.

Onze oplossing: we plannen de plaatsing in nauw overleg. Zo beperken we de overlast tot een minimum en weet je precies waar je aan toe bent. We werken efficiënt en zorgen ervoor dat je zo weinig mogelijk hoeft te wachten, zonder in te boeten op kwaliteit.

4. De prijs

Afhankelijk van heel wat specifieke factoren valt de investering in een gietvloer hoger uit dan traditionele vloerbedekkingen, zoals tegels of laminaat. Dit komt door het arbeidsintensieve installatieproces en de gebruikte materialen.

Onze oplossing: gietvloeren bieden een lange levensduur en minimaal onderhoud. Op lange termijn verdien je de aankoopprijs terug. Dankzij onze gedetailleerde offerte op maat weet je steeds waar je aan toe bent op budgettair vlak.

5. Gevoelig voor zonlicht (UV-straling)

Sommige gietvloeren verkleuren na verloop van tijd door blootstelling aan direct zonlicht. Het gaat dan enkel om gietvloeren die niet afgewerkt zijn met een UV-bestendige coating. Na enkele jaren krijgen lichte vloeren een gelige tint, terwijl donkere iets vervagen.

Onze oplossing: zeker in ruimtes met grote ramen en veel zonlicht gebruiken we hoogwaardige, UV-bestendige materialen. Zo minimaliseren we verkleuring en behoud je de uitstraling van je vloerbedekking.

6. Voelt koud aan

Een veelgehoord nadeel van gietvloeren is dat ze kouder aanvoelen dan bijvoorbeeld hout of tapijt, vooral in de wintermaanden. Ze hebben namelijk van nature geen isolerende eigenschappen. Dat voel je vooral in ruimtes waar je vaak op blote voeten loopt, zoals de woonkamer of slaapkamer.

Onze oplossing: dankzij hun naadloze structuur en lage warmteweerstand geleiden gietvloeren warmte uitstekend. Dat maakt ze uitstekend geschikt om te combineren met vloerverwarming. De aangename temperatuur en het hogere comfort compenseren de extra kosten ruimschoots.

koude epoxy gietvloer met patronen (en eventuele nadelen)

7. Gebrekkige geluidsisolatie

Een gietvloer is minder geluidsisolerend dan bijvoorbeeld tapijt of een zwevende parketvloer. Ze zijn hard en naadloos, waardoor je voetstappen of het schuiven van stoelen duidelijker hoort. Dat merk je eerder in appartementen of woningen met meerdere verdiepingen.

Onze oplossing: in appartementen en kantoren, waar geluidsvolumes belangrijk zijn, raden we een polyurethaan gietvloer aan. Die is licht elastisch is en absorbeert van nature beter geluid dan een hardere epoxyvloer.

moeder en jonge zoon spelen op een kunststof vloer in hun veranda

Alternatieven die minder nadelen hebben dan een gietvloer

Gietvloeren zijn een geweldige keuze, maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Ben je fan van een rustiek interieur met bijvoorbeeld een houtafwerking? Dan past een parket- of laminaatvloer wellicht beter in jouw project.

Houd er wel rekening mee dat gietvloeren heel wat mogelijkheden hebben. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van logo’s, het verwerken van markeringen of het brede kleurpalet. Of overweeg een gietvloer met betonlook of beton ciré voor een andere vloerafwerking.

​Is een gietvloer de juiste keuze voor jou?

Bij BVS Gietvloeren denken we met je mee. Je krijgt advies over welke vloer het best past bij jouw situatie. Denken we dat je gelukkiger bent met een andere afwerking? Dan vertellen we je dat gewoon open en eerlijk. Zo maak jij een goed geïnformeerde keuze.

Eerlijk is eerlijk: zoals elke vloer heeft een gietvloer nadelen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en afwerking voorkomen we veel van die problemen. BVS Gietvloeren zet in op kwaliteit, duurzaamheid en een afwerking die perfect aansluit op jouw verwachtingen.

Benieuwd of een gietvloer jou als gegoten past? Neem contact op voor advies op maat of vraag jouw offerte aan.