Kunststof vloer kiezen
Vergelijk PU, epoxy, laminaat en PVC vloeren
Met een kunststof vloer kies je voor de combinatie van een strakke uitstraling met duurzaamheid en onderhoudsgemak. Maar welke soort past het best in jouw woning of zaak? Plaats je zelf laminaat of PVC, of laat je een gietvloer van PU of epoxy leggen?
Bij BVS Gietvloeren, specialist in kunststof vloeren, helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. In dit artikel ontdek je de verschillen, voordelen en toepassingen van de meest gebruikte kunststof vloeren. Zit je na het lezen nog met onduidelijkheden? Aarzel niet om ons te contacteren.
Verschillende soorten kunststof vloeren
Een kunststof vloer, kunsthars vloer of polymeer vloer is een vloersysteem op basis van kunsthars of kunststof materialen. We groeperen ze op basis van hun samenstelling:
- PU (polyurethaan) vloer: een flexibele gietvloer die comfortabel aanvoelt en ideaal is voor woningen.
- Epoxy vloer: een harde, robuuste vloer die bestand is tegen zware belasting, perfect voor industriële toepassingen.
- Laminaat vloer: een composietmateriaal dat bestaat uit verschillende lagen kunststof en hout, dat als losse panelen geplaatst wordt.
- PVC vloer: polyvinylchloride of PVC is erg geschikt als alternatief voor laminaat- en parketvloeren, dat gelijmd wordt op de ondergrond of in elkaar geklikt wordt.
Kunststof vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Laminaat heeft meestal houttekeningen, bij PVC zijn meer dessins beschikbaar. Ook in de gietvloeren is er een ruime keuze. Ga voor een effen, strakke kleur voor een moderne look, of voor ‘gewolkte’ gietvloer met betonlook of met de hand aangebrachte microcement. Bij BVS Gietvloeren helpen we je graag om de perfecte kleur en afwerking die bij jouw interieur past te kiezen.
Voordelen van een kunststof vloer
- Naadloos en strak: geen voegen, geen vuilophoping, wel een moderne uitstraling.
- Onderhoudsvriendelijk: dweilen volstaat om de vloer schoon te houden.
- Waterdicht: ideaal voor badkamers, keukens en commerciële ruimtes.
- Duurzaam en slijtvast: gaat jarenlang mee zonder intensief onderhoud.
- Geschikt voor vloerverwarming: vooral PU en PVC vloeren werken hier uitstekend mee.
Aandachtspunten voor een kunststof vloer
- PU en epoxy gietvloeren hebben een langere droogtijd.
- Epoxyvloeren zijn minder comfortabel om op te lopen door hun harde structuur.
- Beschadigingen en krassen in laminaat en PVC vloeren zijn niet herstelbaar.
Het verschil tussen een PU vloer en een epoxyvloer
Een polyurethaan vloer en een epoxyvloer zijn twee gietvloeren, gemaakt van verschillende materialen. Daardoor worden ze op een andere manier geplaatst en zijn ze geschikt voor andere toepassingen.
Een PU vloer (polyurethaan vloer) is elastisch en voelt licht verend aan, wat zorgt voor een comfortabel loopgevoel. Dit type vloer is perfect voor woningen, kantoren en winkels, omdat hij geluiddempend werkt en geschikt is voor vloerverwarming.
Een epoxyvloer is daarentegen veel harder en slijtvaster. Dat maakt hem ideaal voor ruimtes waar de vloer bestand moet zijn tegen zware belasting, zoals garages, magazijnen en productieruimtes. Epoxyvloeren zijn ook chemisch bestendig, waardoor ze vaak worden toegepast in laboratoria en werkplaatsen.
De juiste kunststof vloer voor de juiste ruimte
Voor particuliere woningen zijn laminaat, PVC en PU vloeren het meest geschikt. Polyurethaan gietvloeren zorgen voor een strakke, naadloze afwerking en voelen prettig aan onder je voeten. Laminaat en PVC vloeren zijn dan weer populair dankzij hun eenvoudige plaatsing en onderhoud.
Voor bedrijven waar de ondergrond tegen een stootje moet kunnen, zoals in garages, werkplaatsen en fabrieken, is een epoxyvloer de beste optie. Epoxy is keihard, chemisch bestendig en bestand tegen zware belasting. Heb je een commerciële ruimte waar esthetiek en functionaliteit samenkomen, zoals een winkel of showroom? Dan is een PU gietvloer een stijlvolle en praktische keuze.
Een kunststof vloer laten plaatsen
Het is mogelijk om zelf je kunststof vloer te plaatsen. Wanneer je beroep doet op een professional, betaal je meer, maar ben je wel zeker van een vlekkeloos resultaat. Dat geldt zeker voor gietvloeren, die enige ervaring en expertise vragen voor een correcte plaatsing.
Laminaat en PVC vloeren verlijm of klik je in stroken of tegels. Dit is een snelle methode die onze vakmannen vaak in één dag afronden. PU en epoxy vloeren gieten we vloeibaar uit. Vervolgens harden ze in verschillende lagen uit. Dat duurt enkele dagen, maar levert een naadloos en slijtvast resultaat op.
Het is mogelijk om een kunststof vloer over een bestaande vloer aan te brengen, bijvoorbeeld bovenop beton of tegels. Belangrijk voor een optimale hechting van de nieuwe vloer is wel dat de ondergrond stabiel, droog en egaal is. BVS Gietvloeren is gespecialiseerd in het egaliseren van ondervloeren.
BVS Gietvloeren, jouw expert in kunststof vloeren
Wil je een duurzame, naadloze en onderhoudsvriendelijke vloer in je woning of bedrijf? BVS Gietvloeren staat klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het kiezen van de juiste kunststof vloer.
- Meer dan 15 jaar ervaring met het plaatsen van gietvloeren.
- Egalisatieservice voor een perfect strakke ondergrond.
- Bewezen vakmanschap en kwaliteit in onze vorige realisaties.
- Vrijblijvend advies om de vloer te vinden die het best bij jouw project past.
- Correcte offerte op maat van jouw project.
Neem contact op en ontdek alle mogelijkheden.